Poročilo o aktivnostih v okviru projekta

»Pomladni dan 2004«

 

 Na Gimnaziji Novo mesto smo v letošnjem letu prvič pristopili k mednarodnemu projektu »Pomladni dan 2004«, ki je potekal ob  največji razširitvi Evropske unije doslej.

 Med številnimi možnostmi v okviru projekta se nismo odločili za izdelovanje raziskovalnih nalog, organizacije predavanj ali okrogle mize, ampak smo se odločili spoznati članice EU z znanih in manj znanih zornih kotov: geografije, zgodovine ter s športne plati, pripravili pa smo tudi kulinarično potovanje po Evropi. Posamezne države so dijaki predstavili tudi z izborom znamk, na katerih so upodobljene zgodovinske osebnosti.

 

Naše aktivnosti so bile razdeljene v naslednje sklope:

 

PRIPRAVA

- izbira tematskih področij za predstavitev držav EU

- izbira dijakov, ki želijo sodelovati v projektu

- iskanje in zbiranje informacij v različnih pisnih virih in internetu

  

IZVEDBA

- izdelava plakatov za predstavitev posameznih držav

- izdelava tradicionalnih jedi

- postavitev razstave s predstavitvami držav

- priprava pokušine tradicionalnih jedi pod naslovom »Kulinarično potovanje po Evropi«

 Osrednji dogodek je bilo »Kulinarično potovanje po Evropi«, za katerega so dijaki 3.e pripravili pokušino tipičnih jedi za vsako posamezno državo, članico EU. Obiskovalci so v šolskem atriju lahko uživali v najrazličnejših okusih:  od grške musake, preko litvanske juhe iz rdeče pese, ciprskih mesnih kroglic, madžarskih gundel palačink, avstrijskega carskega praženca, italijanskega tiramisuja… pa do slovenskih specialitet: orehovih štrukljev, potice in sadnega kruha.

 Okusne dobrote so kaj kmalu pošle, zagotovo pa je to način predstavitve evropskih držav, ki bo vsem še dolgo ostal v spominu.

 Hkrati so si obiskovalci lahko ogledali tudi plakate s predstavitvami posameznih držav. Razstava bo na ogled v šolskem atriju še 14 dni.

ZAKLJUČEK

 Ob zaključku akcije smo izvedli še anketiranje obiskovalcev, s katerim smo ugotovili, da bolje poznamo predvsem dejstva o starih članicah EU, in tiste jedi, ki so si že utrle pot na mednarodne jedilnike. Poznavanje športa je pri mladih precej dobro, še posebej, ker imamo na Gimnaziji Novo mesto tudi oddelke športne gimnazije.

 Poročilo o izvedbi projekta je objavljeno tudi na šolski spletni strani, izdali pa smo tudi celotno poročilo z vsemi gradivi v pisni obliki in na CD romu.

TERMIN IZVEDBE PROJEKTA:

 Predstavitev projekta je bila v četrtek, 6. maja 2004, od 11.30 do 14.00 v atriju šole, ogledali pa so si ga dijaki 1., 2. in 3. letnikov.

Razstavo so si v popoldanskem času ogledali tudi starši dijakov, ki so se udeležili govorilnih ur. Razstava bo na ogled do 20. maja 2004.

 

SODELUJOČI:

V projektu so sodelovali dijaki 1.f (šport), 2.b (znamke), dijaki 2.e in f ter 3.c (zgodovina), nosilci za izvedbo »Kulinaričnega potovanja po Evropi« pa so bili dijaki 3.e razreda novomeške gimnazije.

  Polonca Kukec Tomas, prof.