
Poročilo
o aktivnostih v okviru projekta
»Pomladni
dan 2004«
Na
Gimnaziji Novo mesto smo v letošnjem letu prvič pristopili k mednarodnemu
projektu »Pomladni dan 2004«, ki je potekal ob
največji razširitvi Evropske unije doslej.
Med številnimi možnostmi v okviru projekta
se nismo odločili za izdelovanje raziskovalnih nalog, organizacije predavanj ali okrogle mize, ampak
smo se odločili spoznati članice EU z znanih in manj znanih zornih kotov:
geografije, zgodovine ter s športne plati, pripravili pa smo tudi kulinarično
potovanje po Evropi. Posamezne države so dijaki predstavili tudi z izborom
znamk, na katerih so upodobljene zgodovinske osebnosti.
Naše
aktivnosti so bile razdeljene v naslednje sklope:
PRIPRAVA
- izbira tematskih področij
za predstavitev držav EU
-
izbira dijakov, ki želijo sodelovati v projektu
-
iskanje in zbiranje informacij v različnih pisnih virih in internetu
IZVEDBA
- izdelava plakatov za
predstavitev posameznih držav
- izdelava tradicionalnih
jedi
- postavitev razstave
s predstavitvami držav
- priprava pokušine tradicionalnih
jedi pod naslovom »Kulinarično potovanje po Evropi«
Osrednji
dogodek je bilo »Kulinarično potovanje
po Evropi«, za katerega so dijaki 3.e pripravili pokušino tipičnih
jedi za vsako posamezno državo, članico EU. Obiskovalci so v šolskem atriju
lahko uživali v najrazličnejših okusih:
od grške musake, preko litvanske juhe iz rdeče pese, ciprskih mesnih
kroglic, madžarskih gundel palačink, avstrijskega carskega praženca, italijanskega
tiramisuja… pa do slovenskih specialitet: orehovih štrukljev, potice in
sadnega kruha.
Okusne
dobrote so kaj kmalu pošle, zagotovo pa je to način predstavitve evropskih
držav, ki bo vsem še dolgo ostal v spominu.
Hkrati
so si obiskovalci lahko ogledali tudi plakate s predstavitvami posameznih
držav. Razstava bo na ogled v šolskem atriju še 14 dni.

ZAKLJUČEK
Ob
zaključku akcije smo izvedli še anketiranje obiskovalcev, s katerim smo
ugotovili, da bolje poznamo predvsem
dejstva o starih članicah EU, in tiste jedi, ki so si že utrle pot na
mednarodne jedilnike. Poznavanje športa je pri mladih precej dobro, še
posebej, ker imamo na Gimnaziji Novo mesto tudi oddelke športne gimnazije.
Poročilo
o izvedbi projekta je objavljeno tudi na šolski spletni strani, izdali
pa smo tudi celotno poročilo z vsemi gradivi v pisni obliki in na CD romu.

TERMIN IZVEDBE PROJEKTA:
Predstavitev projekta
je bila v četrtek, 6. maja 2004, od 11.30 do 14.00 v atriju šole, ogledali
pa so si ga dijaki 1., 2. in 3. letnikov.
Razstavo so si v popoldanskem
času ogledali tudi starši dijakov, ki so se udeležili govorilnih ur. Razstava
bo na ogled do 20. maja 2004.
SODELUJOČI:
V
projektu so sodelovali dijaki 1.f (šport), 2.b (znamke), dijaki 2.e in
f ter 3.c (zgodovina), nosilci za izvedbo »Kulinaričnega
potovanja po Evropi« pa so bili dijaki 3.e razreda novomeške gimnazije.
Polonca
Kukec Tomas, prof.
|